Zondag ochtend liep ik heerlijk in het zonnetje een rondje door het bos. Deze afgebroken boom trok mijn aandacht..
Want hoe zit dat nou eigenlijk als je haar beschadigd is?
Deze dode boom vertaald heel mooi een beschadigde haar. Onderaan zie je de bast, deze beschermt de boom tegen alle invloeden van buitenaf. Als deze verzwakt kan de boom beschadigen aan de binnenkant. Steeds verder en dieper kan de boom beschadigd en verzwakt raken.. tot het punt komt dat hij afbreekt.
Met onze haren werkt het hetzelfde. Haren hebben schubben, die haarschubben beschermen onze haren ook tegen invloeden van buitenaf. Raken de haarschubben onherstelbaar beschadigt dan ben je je natuurlijke bescherming dus kwijt en dat kan als gevolg hebben dat je haren gaan splijten en/of afbreken. Dan is er nog maar 1 redmiddel.. knippen tot waar het haar nog gezond is.
Wanneer kunnen je haarschubben beschadigd raken?

Je haar kan heel snel en makkelijk beschadigen. Haarschubben hebben in tegenstelling tot de bast van de boom een extra eigenschap. Ze liggen als dakpannetjes mooi gesloten op elkaar maar kunnen zich ook openen. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens het wassen of verven van je haren. Geen probleem als je er rekening mee houd dat je haar dan dus kwetsbaarder is en makkelijker kan beschadigen.
Hoe bescherm je je haren tegen beschadiging?
Ben je je haren aan het wassen gebruik dan producten zonder siliconen, parabenen, plastics enz. Er zijn tegenwoordig tal van natuur bewuste producten op de markt. Zoek je een voorbeeld? Kijk in mijn webshop voor een verantwoord product die je haar en huid ondersteunt. Tijdens het wassen openen dus je haarschubben. Ben je klaar? Dan komt het moment voor deze tips:
• Draai na het wassen een handdoek om je haar
• Laat deze NIET langer dan 5 minuten om je haren zitten (voorkom broei effect)
• Dep of kneed je haren met de handdoek verder droog. NIET je haren tussen de handdoek wrijven!
• Kam of borstel je haren rustig uit. Lange haren? Begin bij de punten en werk stapsgewijs omhoog. Dit is HET MOMENT om je haren zwaar te beschadigen, werk rustig met geduld.
• Geef je haren de tijd om op te drogen! De haarschubben sluiten zich tijdens dit proces vanzelf weer.
• Ga niet met natte haren naar bed. Door het schuren en draaien over het kussen beschadigd het snel en je haren blijven door de warmte langer nat (en dus de haarschubben langer open)
• Geen tijd? Gewoon föhnen! Zet de warmte niet te hoog en hou wat afstand tot je haar.
Natte haren zijn het meest kwetsbaar maar droge haren kun je uiteraard ook beschadigen. Hiervoor ook enkele tips:
• Neem een goede borstel waarvan de uiteinde afgerond zijn (met dopjes)
• Kam bij langere haren altijd van onderaf naar boven. Dus borstel eerst de punten, dan stapje voor stapje hoger, tot uiteindelijk van het hoofd helemaal naar de punten. Heb je heel véél knopen in het haar dan deel je het in onderdelen op. Begin onder in de nek met een strook van z’n 5 cm en werk pluk voor pluk door naar boven.
• Ga je je haren stylen? Hou er dan rekening mee dat je de temperatuur gemiddeld houd. Fijne haren minder heet dan wat steviger haar. En beperk het. Merk je dat je haren gaan breken? Ga bij jezelf na wat het kan zijn: te heet, te vaak of beweeg je te traag langs je haar?

Heb je het idee dat jou haar beschadigd is? Maak gerust een afspraak voor een op jou persoonlijk afgestemd advies in producten en verzorging zodat je haren weer kunnen stralen!

Gezonde haren laten je stralen!

Deze website gebruikt cookies. Als u doorgaat op deze site, dan wordt ervan uitgegaan dat u hiermee akkoord gaat.